Notă: forumul este arhivat.
You are not logged in.
Pages: 1
Sunt masterand lucrez la dizertatie. Am o structura si nu stiu cum sa introduc seismul. Ma poate ajuta cineva? Multumesc!
Offline
Dupa ce gruparea seismica a fost generata (fara a lua in considerare efectul de torsiune si acceleratia verticala) in combinatiile de incarcari apar factorii SM+ si SM-.
Ce reprezinta acesti factori?
Offline
Aceste ""directii"" reprezinta actiunea doar dupa x+, y+ (SM+) si x-, y- (SM-)?
Daca da, atunci acesti factori se vor lua individual in gruparea speciala la 45 de grade cu coeficientul 0.707(ex: 1*G+0.4*Q+0.4*Z+0.707*SM+)?
Va multumesc
Offline
Din manualul programului reiese ca "SM+ si SM- sunt doua ipoteze care contin media patratica a eforturilor cu semnele + si -" SAU "Ipoteză de încărcare cu terminatia + si -Rezultatele acestor două ipoteze de încărcare conŃÎn valorile maxime ale solicitărilor si deplasărilor din seism pe direcŃiile X, Y, Z ."
Desi este vaga si ambigua exprimarea, iata ce am inteles eu (va rog sa-mi spuneti daca am dreptate): SM+ reprezinta media patratica a eforturilor maxime rezultate din aplicarea seismului pe directia X+, Y+ si Z+. Corect?
Offline
De asemenea, as aprecia daca ati lamuri intrebarea initiala a membrului AndreiU - cum se poate considera incarcarea provenita din seism la 45 de grade in alcatuirea combinatiilor de incarcari? (de exemplu: 1*permanenta+0.4*utila+0.4*zapada+0.707*X+0.707*Y) 0.707=sin(45)=sqrt(2)/2
Last edited by tudorz (2012-06-20 14:48:15)
Offline
Pentru analiza seismica, programu utilizeaza metoda modala cu spectre de raspuns, nu metoda fortelor laterale echivalente.
Ipotezele SM01x ..., sunt fortele statice echivalente din fiecare mod de vibratie.
Ca sa putem utiliza aceste ipoteze, trebuie sa le combinam prin diferite metode matematice:
1. Trebuie sa combinam raspunsurile modale (SRSS, CQC)
2. Trebuie sa combinam componentele actiunilor seismice
Partea teoretica este tratata in P100 anexele B,C
In final avem 8 ipoteze seismice SM1+, SM1-, ... SM4-. Daca doriti sa generati combinatii seismice manual, trebuie sa utilizati aceste 8 ipoteze.
Programul genereaza combinatii automate daca la definirea ipotezelor utilizati corect gruparile de incarcari.
Daca utilizam metoda de calcul modal cu spectre de raspuns si combinam componentele actiunilor seismice cu media patratica,
eliminam TOTAL importanata directiei de actiune a seismului. Este un lucru foarte important, nu exista directia seismului.
Cu stimă,
ing. Levente Marton
Offline
Multumim pentru raspunsul detaliat!
1. mie programul nu-mi genereaza cele 8 ipoteze SM1+, SM1-, ... SM4-. Doar SM X, SM Y, SM +, SM - si S01X, S01Y, S02X, S02Y, ... S"n"X, S"n"Y (n moduri de vibratie considerate, S01X insemnand diagrama de moment incovoietor in primul mod de vibratie cand toate fortele seismice echivalente static Fi,k (P100) actioneaza concomitent pe directia X); in tabelul "combinatii de incarcari" pot folosi, evident, numai SM+ si SM-. Asadar, cum fac sa-mi apara cele 8 ipoteze SM1+, SM1-, ... SM4- in tabelul de combinatii de incarcari?
Edit: Considerand efectele torsiunii, am obtinut intr-adevar cele 8 ipoteze SM1+, SM1-, ... SM4- in tabelul de combinatii de incarcari. Nestiind ce semnificatie fizica au, nu stiu cu ce coeficienti sa le alterez...
2. "1. Trebuie sa combinam raspunsurile modale (SRSS, CQC) 2. Trebuie sa combinam componentele actiunilor seismice" De ce mai <<combinam componentele actiunilor seismice>>, daca deja am combinat raspunsurile seismice ale structurii (diagramele de momente) prin SRSS/CQC ?
3. Exista cumva o carte tehnica a programului AxisVM (in romana sau engleza)? Nu ma refer la manualul de utilizare. Mi-ar placea sa inteleg ce modelez.
Last edited by tudorz (2012-06-27 12:02:40)
Offline
1. Aceste ipoteze trebuie alterate in cazul in care se iau in considerare prescriptiile normativelor legate de ductilitatea globala si locala a elementelor.
Valorile de proiectare ale eforturilor din gruparea de incarcari care include actiunea seismica se stabilesc respectand regulile ierarhizarii capacitatilor de rezistenta, astfel incat sa se obtina un mecanism favorabil de disipare a energiei induse de seism.
Aceasta condiţie se realizeaza practic prin amplificarea adecvata a eforturilor rezultate din calculul static sub actiunea fortelor laterale si verticale.
2. Aceste probleme sunt tratate in diferite normative, de exemplu P100 si EC8.
AxisVM efectueaza aceste combinatii in luand in considerare prescriptiile din P100 si EC8.
3. Aceste descrieri fiind tratate in normative, nu sunt introduse si in manualul programului.
Cu stimă,
ing. Levente Marton
Offline
Pages: 1