Arhiva forum ARCHICAD, AxisVM şi TEKLA Structures

Discuții, idei, păreri despre programe de proiectare profesionale în construcții

Notă: forumul este arhivat.

You are not logged in.

#1 2009-02-23 22:19:38

Stefan
New member
Registered: 2009-02-23

Analiza seismica

Se poate seta modul dominant in Axis ? (cum se poate seta de exemplu in Robot).
Daca nu se poate cum stabilesc solicitarile pe elemente in combinatiile care cuprind incarcari seismice?
Cum pot folosi diagramele de eforturi pentru modurile proprii de vibratie- ma refer la SM01X, SM02X... ( nu ma lasa sa le bag in combinatii ).

#2 2009-02-24 20:18:55

TK
Administrator
Registered: 2008-07-21

Re: Analiza seismica

Axis-ul pentru analiza seismica utilizeaza metoda modala cu spectre de raspuns.
Ipotezele SM01x ... sunt fortele statice echivalente din fiecare mod de vibratie. Aceste ipoteze ca sa putem utiliza trebuie sa combinam cu diferite metode matematice.
1. Trebuie sa combinam raspunsurile modale (SRSS, CQC)
2. Trebuie sa combinam componentele actiunilor seismice
Partea teoretica este tratata in P100 anexele B,C (recunosc superficial)
In final avem 8 ipoteze seismice SM1+, SM1-, ... SM4-, daca doriti sa generati combinatii seismice manual trebuie sa le utilizati aceste 8 ipoteze.
Programul poate genera combinatii automate daca la definirea ipotezelor utilizati gruparile de incarcari.
Atentie programul nu tine cont momentan de prevederile din P100, exemplu - conditiile de ductilitate globala.
Pentru a respecta aceste conditii trebuie sa generati combinatii suplimentare.

Problema este mai complicata un pic, ... va recomad cursurile organizate de ConSoft.
Am si eu o intrebare - unde doriti sa utilizati modul dominant in axis? - poate pot sa va ajut mai concret.

#3 2009-02-24 21:01:53

Stefan
New member

in Robot de exemplu dupa ce am setat modul determinant diagrama de momente are o forma corecta ( ca un cadru actionat de forte orizontale ). in axis toate momentele sunt pe aceeasi parte a stalpului ( ca si cum fibra intinsa este aceeasi) . acelasi lucru se intampla pe rigle. problema mea este urmatoarea : daca introduc in combinatii diagrama asta ciudatica , rezultatele vor fi corecte din punct de vedere valoric , dar se vor amesteca. eu vreau sa stiu seism + imi da x  la baza stalpui si y la varful stalpului .
Pe scurt, teoretic cand fac SRSS sau CQC, semnul actiunii se pierde vreau sa stiu cum pot sa restabilesc semnul.
Daca nu se poate restabili semnul combinatiei in functie de modul fundamental , as putea sa combin diagramele modurilor proprii de vibratie manual,astfel incat sa obtin o diagrama corecta din seism. nu este foarte practic pentru cladiri mari dar ...

#4 2009-02-24 21:23:10

TK
Administrator

Daca vizualizati rezultate de dimensionare min./max. programul genereaza diagrama infasuratoare pe fiecare element. Daca va deranjeaza aceasta vizualizare trebuie sa generati manual alte combinatii si vizualizati unu cate unu. Nu va recomand sa combinati manual din modurile proprii.

#5 2009-02-24 21:37:37

Stefan
New member

Si combinatii seismice cum fac cu infasuratorea ?
In mod normal din sarcini seismice care actioneaza de la stanga la dreapta , un stalp este intins jos in stanga si sus in dreapta . Asa trebuie sa arate diagrama din seism . Daca forma diagramei de momente  rezultata din incarcari seismice este incorecta , cum o combin cu permanente, utile si celellalte ipoteze pe care le mai am ...
De aceea intreb cum pot sa restabilesc semnul diagramei de momente .... infasuratoarea nu ma ajuta ...
Si totusi cum pot sa fac combinatii cu SM01X, SM02X? In help zice ca se poate dar eu nu le pot selecta ca sa le introduc in combinatii...

Last edited by Stefan (2009-02-24 21:39:07)

#6 2009-02-24 22:16:28

TK
Administrator

Eu va recomand sa verificati stalpul odata in gruparea fundamentala si separat in gruparea speciala.
Problema este cu gruparea speciala. Eforturile de dimensionare din stalp in gruparea speciala se majoreaza din conditii de ductiliate globala (Mcap grinda ...)
La ora actuala programele de calcul in modulele de dimensionare nu pot lua in calcul acest aspect, nu scapam de combinatii suplimentare.
Repet, daca nu doriti rezultate de dimensionare, vizualizati resultate din gr. speciala ... o diagrama din incarcari seismice, forma diagramei va fii corecta. ( verificati din care combinatie rezulta ef. cel mai def. - puteti genera combinatia respectiva)

#7 2009-02-24 22:50:02

Stefan
New member

Eu ma uit la diagrama din guparea speciala si nu este corecta ...
Nici nu are cum sa fie corecta atat timp cat diagrama din ipoteza seismica este gresita (nu contest valorile eforturilor obtinute ci forma diagramei). Eu intreb daca pot sa vizualizez rezultate corecte din seism odata de la stanga la dreapta si apoi de la dreapta la stanga.
intrebarile care apar in continuare sunt : daca programul nu recunoaste sensul actiunii seismice cat de corecte sunt deplasarile pe care mi le calculeaza .
PS:nu facem nici o referire la prevederile din P100 , nu despre asta este vorba (nu ma intereseaza eforturile de proiectare . Pur si simplu eforturile din seism asa cum ies ele in prima faza si combinatiile pe care le fac fara a tine cont de efecte de genul grinda slaba stalp puternic)

#8 2009-02-24 23:30:11

TK
Administrator

Am inceput cu descrierea metodei ”
Daca utilizam metoda de calcul modal cu spectre de raspuns si combinam componentele actiunilor seismice cu media patratica, eliminam TOTAL importanata directiei de actiune al seismului. Este un lucru foarte important, nu exista directia seismului.

Numai daca utilizati matricea de 30% pentru combinarea componentelor actiunilor seismice trebuie sa definiti directia principala de actiune a fortelor statice echivalente. (eforturile de dim. max. rezulta daca aceasta directie coincide cu directia de rigiditate principala). Foarte rar utilizam aceasta combinatie!

Eventual daca utilizati metoda Fortelor seismice statice echivalente trebuie sa analizati diferite directii.
(este o metoda depasita, nu cred ca e cazul sa discutam)

Va rog sa trimiteti modelul axis pe adresa axis@consoft.ro ca sa putem verifica structura.
Verificam si forma ”
Va asigur ca deplasarile calculate de program sunt corecte, trebuie sa interpretati corect.

#9 2009-02-25 21:17:24

TK
Administrator

Inca o idee ...
Eforturile din ipoteza SM1-, ... SM4+ sunt niste valori care rezulta dintr-o combinatie matematica ... ex. media patratica. Daca ridicam un numar la patrat dispare semnul, obtinem valori pozitive. Este o particularitate a metodei modale cu spectre de raspuns.

#10 2009-02-26 07:18:22

Stefan
New member

Din metoda modala imi rezulta niste forte care se aplica static pe structura . Indiferent cum aplic fortele pe structura nu are cum sa-mi rezulte o diagrama de genul ala .

#11 2009-02-26 10:59:28

TK
Administrator

Combinatiile se fac in doua etape:
1. Trebuie sa combinam raspunsurile modale (SRSS, CQC)
2. Trebuie sa combinam componentele actiunilor seismice
Combinarea componentelor actiunilor seismice se face in faza de eforturi ... media patratica, rezulta valoare pozitiva.
Va recomand sa studiati normativul P100 (anexa B, C).

#12 2009-02-26 15:44:48

Stefan
New member

Ma uit in axis . Deplasarile au semn ... Sunt de la stanga la dreapta . Repet nu vorbim de P100 .

#13 2009-02-26 16:14:27

TK
Administrator

Va recomand sa inchidem acest subiect, va invit in unul din birourile noastre unde putem sa va dam explicatii mai detaliate.

#14 2009-04-07 16:06:01

Bogdan
Member
Registered: 2009-04-07

#15 2009-04-24 15:13:16

Bogdan
Member
Registered: 2009-04-07

Last edited by Bogdan (2011-08-16 13:58:19)

#16 2012-06-27 13:44:43

tudorz
Member
Registered: 2012-04-29

Bogdan, multumim pentru rapsunsul tau foarte util!

Stii cumva daca exista o carte tehnica (nu manual de utilizare) a programului AxisVM?

Board footer