Arhiva forum ARCHICAD, AxisVM şi TEKLA Structures

Discuții, idei, păreri despre programe de proiectare profesionale în construcții

Notă: forumul este arhivat.

You are not logged in.

#1 2009-10-12 16:10:43

bogdan.rosca
New member
Registered: 2009-10-12

Combinatii incarcari, incarcari seismice

Deoarece in urma cu putin timp varianta AxisVM9 R3c, incarcarea seismica in combinatii automate avea unele deficiente am renuntat sa mai folosesc aceasta functie, introducandu-mi manual incarcarile exact cum faceam in urma cu cativa ani, in variantele mai vechi. Facand acest lucru am observat ca sub incarcari seismice deplasarile de nivel citite direct in model (nu in tabelul cu sensibilitatea seismica a nivelelor), sunt probabil direct inmultite cu factorul de comportare q. Mai mult cu factorul de amplificare a deplasarilor c. Acest lucru consider ca nu e ok, datorita faptului ca cu factorul de amplificare sunt afectate deplasarile nemaitinand cont daca facem verificarea la SLS sau ULS.
O alta problema pe care o am este ca daca folosesc combinatiile automate, nu sunt surprinse deformatiile din incarcarea seismica. Astfel fara sa generez manual incarcarile sunt limitat de deplasarile din tabelul cu sensibilitatea seismica a nivelelor, neputand verifica aceste deplasari in orice punct al structurii.
As dori sa stiu daca a mai intalnit cineva aceste situatii, si eventuale pareri.

#2 2009-10-20 17:08:57

TK
Administrator
Registered: 2008-07-21

Re: Combinatii incarcari, incarcari seismice

La combinatiile automate in 3c, a fost o gresala, in 3d s-a corectat.
( - in ultimii 10 ani asta a fost prima gresala de programare, sper ca si ultima )

Aveti dreptate in versiunea 3c, a aparut o modificare.
Pentru a vizualiza deplasarile in SLU, trebuie sa selectati in fereastra
parametrilor de reprezentare formula de combinare UNIC si combinatii SLU.
Deobicei ... deplasarile relative de nivel se obtin calculand media deplasarilor tuturor nodurilor de la acest nivel, din aceasta cauza va recomand tabelul.

A fost nevoie de aceasta modificare pentru a avea rezultate directe in stare limita de deformatii,
ex. pentru o sageata de placa, astfel obtinem rezultate directe fara ipoteza seismica.
( atentie modulul de elasticitate nu este redus si rezultatele sunt calculate cu analiza statica liniara ...)

#3 2012-09-21 09:02:24

clomug
New member
Registered: 2009-03-02

Buna ziua,
Sunt detinatorul unei licente AxisVM upgradat la V11.
Dupa upgrade am observat ca din combinatiile automate lipseste, conform cu STAS (de fapt CR 0-2005), combinatia pentru verificarea la SLS a elementelor structurale - Rel. 4.16b din CR0-2005. In HELP aceasta combinatie este prezentata ca fiind utilizabila, insă in tabelul combinatiilor efectuate automat conf. STAS (CR0-2005) lipseste cu desavarsire.
Se poate rezolva aceasta problema?

#4 2012-10-09 09:07:14

Levi
0758.240.701
From: Terra
Registered: 2010-01-27
Website

Recomandam combinatiile conform SR EN 1990 Bazele proiectarii structurilor, si SR EN 1990 NA.
La ce verificare doriti sa utilizati combinatia respectiva? Poate gasim o solutie alternativa.

Cu stimă,
ing. Levente Marton

#5 2012-11-02 13:02:59

clomug
New member

Foloseam acesta combinatie (Permanente+0,4Utila+0,6Seism) pentru determinarea deplasarii relative de nivel sub actiunea seismica asociata SLS, care era explicit precizata in CR 0-2005 (Rel. 4.16b). Acum a aparut CR 0-2012, in care in combinatiile starii limita de exploatare actiunea seismica nu apare. Nu stiu ce sa mai zic. Cred ca era utila aceasta combinatie, pe care, eu unul, as folosi-o in continuare.

#6 2012-11-02 13:03:14

clomug
New member

Foloseam acesta combinatie (Permanente+0,4Utila+0,6Seism) pentru determinarea deplasarii relative de nivel sub actiunea seismica asociata SLS, care era explicit precizata in CR 0-2005 (Rel. 4.16b). Acum a aparut CR 0-2012, in care in combinatiile starii limita de exploatare actiunea seismica nu apare. Nu stiu ce sa mai zic. Cred ca era utila aceasta combinatie, pe care, eu unul, as folosi-o in continuare.

Board footer