Notă: forumul este arhivat.
You are not logged in.
Pages: 1
Facem o expertiza la o cladire veche care are un stalp al structurii in cadre (pe axul median) lipit de peretele liftului (face corp comun cu acest perete) la parter, mezanin, etaj 1, iar la etajele superioare, 2, 3, 4, 5, 6, din cauza ca stalpul isi micsoreaza dimensiunile, se desparte ca element de peretele liftului. Peretii liftului au fost definiti ca domeniu (perete) si stalpul ca bara. Stalpul a fost legat de un ax al peretelui liftului cu corp rigid. Vrem sa stim daca am modelat corect aceasta legatura.
Referitor la mail-ul trimis anterior cu privire la integrarea eforturilor pe fasii la calculul planseelor dala, revin si intreb, mai este necesara integrarea pe fasii avand in vedere ca armare planseelor se face pe elementele cu eforturile mx, my, etc.
La armare planseului si la definirea eforturilor mx, my, se mentioneaza ca eforturile mx, my, sunt date pe element. Adica pe element finit?
In raspunsul dat ca se pot calcula planseele dala cu programul Axis nu am inteles daca se pot integra eforturile a elementelor finite pe fasii de reazem , camp sau margine pentru dimensionarea fasiilor.
Va rog frumos sa-mi indicati cum se face aceasta operatie.
Avem rezemata o mansarda metalica pe o structura de beton.
Axele stalpilor metalici de la mansarda nu cad pe axele diafragmelor de beton armat a etajelor inferioare.
Cele doua elemente (metal si beton) se leaga cu corp rigid?
In raspunsul din etapa trecuta in legatura cu structura din pereti si plansee dala a-ti spus ca peretii trebuie definiti ca nervura (bara tip Timosenco).
Eu am definit peretii ca bare.
Avem o cladire cu urmatoarea structura:
- diafragme rare din beton armat
- stalpi intermediari din beton armat
- plansee dala (fara grinzi)
Dorim sa calculam structura cu Axis VM11, definind peretii ca elemente de tip bara cu zona de intersectie dintre elementul tip placa (invelitoare) si perete structural, rigidizata cu elementul corp rigid.
Vrem sa stim daca putem arma planseul dala cu eforturile rezultate din calcul prin discretizarea planseului dala cu elemente finite si daca sunt restrictii suplimentare fata de un planseu cu grinzi principale si secundare.
Avem o cladire cu urmatoarea structura:
- diafragme mari din beton armat
- stalpi intermediari din beton armat
- plansee dala (fara grinzi)
Dorim sa calculam structura cu Axis VM11, definind peretii ca elemente de tip bara.
Zona de intersectie dintre elementul tip placa (invelitoare) si perete structural, rigidizata cu elementul corp rigid.
Vrem sa stim daca putem arma planseul dala cu eforturile din calcul prin discretizarea planseului dala cu elemente finite si daca sunt restrictii.
1) Am o diafragma (perete) de beton armat cu bulb (stalp) la un capat. Am definit diafragma ca element de suprafata (invelitoare) si stalpul ca element de bara. Intrebare. Cum cuplez cele doua elemente (la nivel de elemente finite ) Ce comanda trebuie sa dau ca sa obtin eforturile globale pe diafragma (M,N,T) pentru dimensionarea diafragmelor . Cand am avut diafragma cu goluri am definit doar suprafete si buiandrugul (fiind amplasat la nivelul planseului) l-am definit ca nervura . Daca este bine.
2) Mentionez ca am si posibilitatea de a defini numai bare si sa cuplez buiandrugii de stalpi ca corp rigid dar vreau si prima varianta.
3) La definirea planseelor compozite (otel + placa beton peste grinda metalica) apare un coeficient Kx la forta taietoare . Valoarea coef. Kx = 1E+6 este pentru tip conectori rigizi? sau ce semnifica?
In tabelul parametrilor de proiectare apar coeficientii la flambaj prin inconvoiere ''miu y'' si ''miu z'' si coeficientul la inconvoiere cu torsiune laterala ''miu w'' . Noi vrem sa stim urmatoarele:
- miu y si miu z sunt coeficientii la flambaj prin inconvoiere pe care ii calculam noi
- miu w il calculam noi ca ''fi g'' din stas 10108 sau este ''miu 0'' din stas 10108 cu care calculeaza programul ''fi g''. In manual in explicatie nu apare ''miu w'' ci ''miu 0''
Am uitat sa mentionez ca am facut si lucrul acesta (am dezactivat intersectia) , deci eroarea nu era din cauza asta.
Am o hala metalica alcatuita din cadre transversale incastrate necontravantuite. Am pozitionat panele cu articulatie in jurul axelor y si z la capete ( pe grizile cadrelor ), am pus incarcarile, combinatiile, am rulat analiza statica si totul e ok . Daca pozitionez si contravantuirile de la acoperis pe care le definesc zabrele si sunt perimetral cladirii. ( in X sau V ), cand rulez imi da eroarea '' MODELUL CONTINE INSTABILITATI. VERIFICATI DACA MODELUL ARE REAZEME CORESPUNZATOARE LA TRANSLATIE SI ROTIRE. VERIFICATI GRADELE DE LIBERTATE NODALE SI LEGATURILE DE LA CAPETELE BARELOR'' . Mentionez ca inainte de rulare am definit gradele de libertate nodale ale structurii ( NOD LIBER ).
1.) Dupa ce-am modelat sectiunea variabila prin impartire in cercuri/fasii de cercuri sectiunea se pozitioneaza simetric fata de orizontala , adica fata inferioara a radierului este in trepte. Am vrea ca talpa inferioara a fundatiei radier sa fie plana , in planul terenului de fundate pentru a introduce reazeme de tip Winkler. Cum procedam ?
2.) Dupa modelarea radierului in coordonate polare vrem sa stim daca fortele si momentele exterioare trebuie introduse dupa raza (coordonate polare) pentru a avea eforturi in radier dupa coordonate polare.
Daca radierul ciucular are sectiune variabila (la margine are 1.50m iar in centru 3.15m ca exemplu) se poate simula un sistem in coordonate polare prin impartire in felii si definirea feliei ca domeniu si apoi rotirea lui.
Dupa cate stim domeniul trebuie sa aiba grosime constanta. Exista alta modalitate de definire?
Modul de introducere a coeficientului de pat (ca unitate de masura) la calculul grinzilor pe mediu elastic sau a radierului.
Avem o perna de piatra care conform studiului geotehnic (sau carti) c= 5 daN/cm3.
Cum introducem pentru grinzi pe mediu elastic ? - 5daN/ cm3 = 5E+6 daN/m/m ?
Cum introducem pentru placa ? - 5daN/ cm3 = 5E+6 daN/m/m ? Este ok transformarea?
Am introdus datele cu VM 11. Am salvat fisierul in VM 10 ca sa fac combinatiile dupa CR0 - 2005. Introduc coeficientul gama =1.2 pentru clasa se importanta 2 si rulez. Cand intru in tabele la coeficientii seismici coeficientul gama imi arata ca este 1. Nu inteleg de ce nu il modifica sa imi apara 1.2 si sa stiu ca mi-a marit sarcina seismica cu 20%.
Lucram la o biserica ... Avem planseul peste parter orizontal iar peste etaj - panze cilindrice iar la turla cupola cilindrica. Intrebarea este daca se mai convertesc planseele in diafragme ? Noi presupunem ca nu. O alta intrebare este daca mai declaram nivele pentru excentricitate aditionala la torsiune? Si aici noi presupunem ca nu. Daca da cum definim nivelele.
cum se modeleaza un radier circular in cordonate polare incarcat cu momente , forte orizontale si verticale aplicate in centrul fundatiei si reactiuni date de piloti. Pentru a ne da momente radiale si tangentiale in radier si a putea verifica o armatura dispusa dupa raza si tangenta (fundatie circulara pentru o centrala eoliana ). Daca aveti vreun model va rugam si ni-l trimiteti.
Cum putem modela o placa curba subtire cilindrica sau o cupola (bolta) - avand rol de acoperis.
Pages: 1